Проростки броколі сповільнювали заляльковування личинок Drosophila замість усунення ожиріння, спричиненого їжею

Автор(и)

  • Мар'ян Іваночко кафедра біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника https://orcid.org/0000-0002-1947-2564
  • Святослав Харук кафедра біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника
  • Марія Лилик кафедра біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника https://orcid.org/0000-0002-2318-6421
  • Дмитро Господарьов кафедра біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника https://orcid.org/0000-0001-8387-339X

DOI:

https://doi.org/10.15330/jpnubio.11.115-122

Ключові слова:

проростки броколі, плодова мушка, функціональна їжа, ожиріння, триацидгліцероли

Анотація

Ожиріння, спричинене дієтою, є частим явищем у сучасному світі. Для запобігання та усунення ожиріння та його супутніх захворювань вчені досліджують використання функціональних продуктів харчування, таких як проростки броколі. Плодова мушка є популярною моделлю ожиріння, але ця лабораторна тварина ще не використовувалася для дослідження властивостей броколі проти ожиріння. Метою цього дослідження було визначити вплив проростків броколі на заляльковування, масу тіла дорослої особини мух, вміст білка і триацилгліцеролів в тілі мух, які перебували на ліпогенній дієті. Результати продемонстрували здатність препарату броколі уповільнювати розвиток личинок. Цей ефект був незалежним від уповільнення розвитку до лялечки, спричиненого високим вмістом сахарози. Також були встановлені деякі відмінності рівнів білку та ТАГ в мух, які споживали броколі чи їжу з високим вмістом сахарози.

Посилання

Bayliak MM, Abrat OB, Storey JM, et al (2019) Interplay between diet-induced obesity and oxidative stress: Comparison between Drosophila and mammals. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology 228:18–28. https://doi.org/10.1016/j.cbpa.2018.09.027

Bayliak MM, Vatashchuk MV, Gospodaryov DV, et al (2022) High fat high fructose diet induces mild oxidative stress and reorganizes intermediary metabolism in male mouse liver: Alpha-ketoglutarate effects. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - General Subjects 1866:130226. https://doi.org/10.1016/j.bbagen.2022.130226

Bradford MM (1976) A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical Biochemistry 72:248–254. https://doi.org/10.1016/0003-2697(76)90527-3

Demianchuk O, Butenko N, Gospodaryov D, Bayliak M (2023) Effects of Feeding with Non-Autoclaved and Autoclaved Fructose-Arginine Mixture on Stress Resistance of Drosophila Melanogaster. jpnu 9:15–24. https://doi.org/10.15330/jpnu.9.4.15-24

Hopkins RJ, Van Dam NM, Van Loon JJA (2009) Role of Glucosinolates in Insect-Plant Relationships and Multitrophic Interactions. Annu Rev Entomol 54:57–83. https://doi.org/10.1146/annurev.ento.54.110807.090623

Houghton CA (2019) Sulforaphane: Its “Coming of Age” as a Clinically Relevant Nutraceutical in the Prevention and Treatment of Chronic Disease. Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2019:1–27. https://doi.org/10.1155/2019/2716870

Le TN, Luong HQ, Li H-P, et al (2019) Broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) Sprouts as the Potential Food Source for Bioactive Properties: A Comprehensive Study on In Vitro Disease Models. Foods 8:532. https://doi.org/10.3390/foods8110532

Li YM, Chan HYE, Yao XQ, et al (2008) Green tea catechins and broccoli reduce fat-induced mortality in Drosophila melanogaster. The Journal of Nutritional Biochemistry 19:376–383. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2007.05.009

Lushchak VI, Covasa M, Abrat OB, et al (2023) Risks of obesity and diabetes development in the population of the Ivano-Frankivsk region in Ukraine. EXCLI Journal; 22:Doc1047; ISSN 1611-2156. https://doi.org/10.17179/EXCLI2023-6296

Lyles JT, Luo L, Liu K, et al (2021) Cruciferous vegetables ( Brassica oleracea ) confer cytoprotective effects in Drosophila intestines. Gut Microbes 13:1921926. https://doi.org/10.1080/19490976.2021.1921926

Martins T, Leite R, Matos AF, et al (2022) Beneficial Effects of Broccoli ( Brassica oleracea var italica ) By-products in Diet-induced Obese Mice. In Vivo 36:2173–2185. https://doi.org/10.21873/invivo.12943

Mathews KW, Cavegn M, Zwicky M (2017) Sexual Dimorphism of Body Size Is Controlled by Dosage of the X -Chromosomal Gene Myc and by the Sex-Determining Gene tra in Drosophila. Genetics 205:1215–1228. https://doi.org/10.1534/genetics.116.192260

Mortazavi A, Ralston RA, Grainger EM, et al (2008) Cruciferous vegetables and bladder cancer. In: Watson RR, Preedy VR (eds) Botanical medicine in clinical practice, 1st edn. CAB International, UK, pp 278–292

Rovenko BM, Kubrak OI, Gospodaryov DV, et al (2015a) High sucrose consumption promotes obesity whereas its low consumption induces oxidative stress in Drosophila melanogaster. Journal of Insect Physiology 79:42–54. https://doi.org/10.1016/j.jinsphys.2015.05.007

Rovenko BM, Perkhulyn NV, Gospodaryov DV, et al (2015b) High consumption of fructose rather than glucose promotes a diet-induced obese phenotype in Drosophila melanogaster. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology 180:75–85. https://doi.org/10.1016/j.cbpa.2014.11.008

Semaniuk U, Gospodaryov D, Mishchanyn K, et al (2021) Drosophila insulin-like peptides regulate concentration-dependent changes of appetite to different carbohydrates. Zoology 146:125927. https://doi.org/10.1016/j.zool.2021.125927

Semaniuk UV, Gospodaryov DV, Feden’ko KM, et al (2018) Insulin-Like Peptides Regulate Feeding Preference and Metabolism in Drosophila. Front Physiol 9:1083. https://doi.org/10.3389/fphys.2018.01083

Yurkevych IS, Gray LJ, Gospodaryov DV, et al (2020) Development of fly tolerance to consuming a high-protein diet requires physiological, metabolic and transcriptional changes. Biogerontology 21:619–636. https://doi.org/10.1007/s10522-020-09880-0

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-01-09

Як цитувати

Іваночко, М., Харук, С., Лилик, М., & Господарьов, Д. (2025). Проростки броколі сповільнювали заляльковування личинок Drosophila замість усунення ожиріння, спричиненого їжею. Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Біологія, 11, 115–122. https://doi.org/10.15330/jpnubio.11.115-122

Номер

Розділ

Статті

Схожі статті

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.