Амінокислоти: чутливість (детекція) і роль у станні
DOI:
https://doi.org/10.15330/jpnu.2.1.51-60Ключові слова:
старіння, амінокислоти, поживні речовини, чутливістьАнотація
Здатність відчувати і адекватно реагувати на доступність поживних речовин є важливим
фактором для життя. Обмеження доступності поживних речовон є одним з основних факторів, що
впливає на еволюцію більшості клітинних процесів. Різні сигнальні механізми, що задіяні у детекції
внутрішньо- і зовнішньоклітинного рівня вуглеводів, амінокислот, ліпідів, а також проміжних
метаболітів, взаємодіють на рівні організму через нервову і гуморальну системи. При доступності
поживних речовин сигнальні шляхи активують анаболічні процеси, а при їх обмеженні актвуються
механізми мобілізації з внутрішніх резервів включаючи аутофагію. Протікання цих процесів
змінюється з віком проте вони самі є важливими регуляторами тривалості життя, чутливості до
стресів, а також розвитку порушень повязаних з віком