Квазі-2D кристали як електродний матеріал для високоефективних накопичувачів енергії - Лукіянець, Б.А.; Матулка, Д.В. (Фізика і хімія твердого тіла, 2024)
Високе значення питомої поверхні в квазі-2D кристалах, з можливістю широкого варіювання їх властивостей під впливом зовнішніх факторів, дозволяє розглядати їх як електродні матеріали для суперконденсаторів. Запропоновано модель для опису характерних фізичних властивостей таких кристалів, зумовлених різними типами хімічних зв'язків у них. Отриманий електронний спектр має структуру (дискретні рівні) + (двовимірні зони) або (міні-зони) + (двовимірні зони). За допомогою вивчення густини енергії накопичення W в межах мікроскопічної моделі було виявлено значний зв'язок між геометричними, спектральними та статистичними властивостями квазі-2D кристалів. На відміну від існуючих моделей, запропонована модель показує, що за певних умов існують два або більше оптимальних розміри кристалів, де реалізується експериментально спостережуваний максимум густини енергії W. Модель та її якісні висновки слід розглядати як результат мікроскопічного підходу до вирішення цієї задачі.