Ефект додавання кісткового протеїну до системи титанату кальцію - Фархан, Ф.К.; Мауват, М.М.; Ода, Дж.Ф. (Фізика і хімія твердого тіла, 2024)
Керамічну суміш розроблено шляхом змішування карбонату кальцію в мольному співвідношенні з нанорозмірним порошком діоксиду титану методом виготовлення порошків, при цьому здійснювали змішування та подрібнення до 72 годин у присутності неіонізованої води. Після чого порошок екстрагували, потім його сушили при температурі 100°C протягом 4 годин, обробляли при 800°C у конвекційній печі при 10°C кожні 2 хвилини. Перед додаванням синтезованого кісткового білка, отриманого з коров’ячих кісток, проводили рентгенівський дифракційний тест керамічного порошку. Скануючу електронну мікроскопію та енергетичну дисперсійну спектрометрію проводили до та після додавання BMP. Результати дослідження показали велику різницю у властивостях сполуки з точки зору атомної структури, оскільки нові сполуки кісткових компонентів були введені в атомну структуру, а результати інтерпретовані через практичну інтенсивність дослідження рідини – розчину SBF.