Дослідження структурної та оптичної поведінки біметалічних наночастинок срібло-мідь - Понрані, Р.С.М.; Ненсі, Д.Е.; Реджіт, С.Г.; Дурай, С.К.В. (Фізика і хімія твердого тіла, 2024)
Наноматеріали на основі срібла є цікавими та перспективними матеріалами для багатьох застосувань, таких як біосенсори, антимікробні засоби, протиракові агенти, каталізатори, обробки їжі та води, накопичувачі енергії тощо. У цьому дослідженні наночастинки срібла та міді отримані методом хімічного відновлення, з використанням гідразингідрату та борогідриду натрію як відновника. Отримано дрібнодисперсний порошок наночастинок (НЧ) Ag-Cu. Структурний аналіз зразка проводився за допомогою порошкової XRD, аналізу SEM і TEM зображень, а також аналізу розміру частинок за допомогою DLS. Хімічну чистоту та елементний склад, а також аналізу розміру частинок за допомогою DLS. Хімічна чистота та елементний склад синтезованих наночастинок вивчали за допомогою SEM-EDX. Оптичні властивості наночастинок Ag-Cu проаналізовано за допомогою спектру UV-DRS та спектру Фур'є-трансформаційної інфрачервоної спектроскопії (FTIR). PXRD показує, що наночастинки є висококристалічними за своєю природою. Середній розмір кристалітів становить 30 нм. Зображення SEM і TEM підтверджують сферичну морфологію, а розмір частинок знаходиться в діапазоні нанометрів. DLS-аналізатор розміру частинок показує розподіл розмірів більшості наночатинок у діапазоні від 9 нм до 100 нм. Аналіз EDX показує, що відсоток елементного складу становить 14,71, 9,06 і 76,23 для срібла, міді та кисню відповідно. Спектр UV-DRS показує, що максимум поглинання спостерігається при 371 нм. Через синергетичний ефект срібла та міді спостерігається зсув спектру у бік коротших довжин хвиль. ІЧ-спектр у синтезованих наночастинках виявляє металооксидний зв'язок.