Вплив температурних режимів синтезу на структуру скловидного GeS2 - Росола, І.Й.; Цигика, В.В.; Цигика, М.В. (Фізика і хімія твердого тіла, 2023)
Методами дилатометрії та комбінаційного розсіювання світла розглянуто вплив температурних режимів синтезу на структуру і деякі фізичні властивості скловидного дисульфіду германію. Зроблено висновок про збільшення невпорядкованості кута зв’язку і утворенню більш міцних зв’язків Ge–S у тетраедричній структурі в залежності від збільшення температури синтезу скловидного GeS2. Суттєві зміни структурної сітки скла відбуваються також при варіації термічної передісторії зразків в інтервалі склування.