Періодичні наноструктури, індуковані точковими дефектами в Pb1-xSnxTe - Салій, Я.; Никируй, Л.; Цемпура, Г.; Сорока, О.; Паращук, Т.; Горічок, І. (Фізика і хімія твердого тіла, 2023)
Тверді розчини на основі телуридів свинцю та олова є відмінними кандидатами для створення віток p-типу провідності модулів термоелектричного генератора. Дослідження їх мікроструктурних властивостей є важливим питанням, оскільки дозволяє ефективно змінювати їхні електронні властивості та перенесення тепла. У даній роботі показано експериментальні залежності розподілу компонентів Pb1-xSnxTe, які ідентифіковані як періодичні наноструктури із амплітудою λ ≈ 50-500 нм. Спостережувана періодичність пояснюється генерацією та рекомбінацією точкових дефектів внаслідок дифузійних процесів під час синтезу, спікання та відпалу зразків. Запропоновано модель, що описує утворення таких неоднорідностей у потрійних сполуках Pb1-xSnxTe під час ізотермічного відпалу.