Синтез наночастинок селеніду цинку методом холодної плазми для інгібування бактерій за допомогою дискової дифузії - Мажір, С.Н.; Абдаламер, Н.Х.; Яакоуб, Л.А.; Хаммуд, Д.Х. (Фізика і хімія твердого тіла, 2022)
Наночастинки селеніду цинку (НЧ) виготовлено рідинною технологією із використанням холодної плазми під атмосферним тиском з часом експозиції 3 хв і швидкістю потоку газу 3 л. на хвилину. Структурні та морфологічні характеристики плівок досліджували за допомогою рентгенівського дифрактометра, атомно-силової мікроскопії (АСМ) та скануючої електронної мікроскопії (FE-SEM). Крім того, розраховано такий параметр, як розмір кристала. Результати показали, що рентгенограми демонструють структуру полікристалів із переважною орієнтацією (111). Техніка SEM показує, що представлені наночастинки є сферичними. Сферичні частинки плівки, що підтверджено АСМ-зображеннями, розподілені рівномірно. Антибактеріальна дифузійна властивість цих наночастинок досліджувалася на грамнегативних бактеріях Escherichia coli та грампозитивних бактеріях Staphylococcus aureos, що показало хороший контроль над цими ними. Максимальний рівень інгібування в coli утворюють бактерії із середнім діаметром зони інгібування з stapheloscous aureous, що означає тенденцію до зростання зі збільшенням/зменшенням об’єму навантаження NC. Таким чином, ці наноматеріали, які можна отримати простим і економічно ефективним способом, можуть бути придатними як нові типи бактерицидних матеріалів.