Вплив магнітного поля на стійкість потоку нанорідини до перешкод - Хелілі, Ясін; Буакказ, Рафік (Фізика і хімія твердого тіла, 2021)
На основі квазідвовимірної моделі чисельно досліджено потік та теплообмін нанорідини повз круговий циліндр у прямокутному каналі під сильним поперечним магнітним полем. Перехід від ламінарного потоку з розділенням до в’язкого ламінарного потоку визначається як функція числа Гартмана та об'ємної частки наночастинок, що є критичним числом Гартмана, і передачі тепла від нагрітої стінки до рідини. Виявлено, що змішування поперечного потоку, яке викликається циліндром, збільшує теплообмін. Послідовні зміни в структурі потоку вивчаються, як функція числа Гартмана. Затухання вихрового потоку відбувається зі збільшенням числа Гартмана.