Газофазне зшивання лігніну на поверхні нанорозмірного високодисперсного кремнезему - Носач, Л.В.; Воронін, Є.П.; Пахлов, Є.М.; Головкова, Л.П.; Севастьянова, О.М.; Ліндстрьом, М. (Фізика і хімія твердого тіла, 2021)
Описано спосіб полімеризаційного модифікування нанорозмірного діоксиду кремнію шляхом зшивання шару лігніну, адсорбованого на поверхні нанокремнезему в умовах газового дисперсійного середовища. Суміш фенолу та формальдегіду в присутності HCl виявилася найефективнішим реагентом для зшивання молекул лігніну. Висловлено припущення, що зшивання молекул лігніну відбувається за механізмом, подібним до отримання фенолформальдегідних смол.