Параметри текстури кернса, механічні властивості та пошкоджуваність титанових листів після знакозмінного вигину - Усов, В.В.; Шкатуляк, Н.М.; Савчук, О.С.; Рибак, Н.І. (Фізика і хімія твердого тіла, 2021)
Метою роботи є визначення параметрів текстури Кернса і оцінка на їх основі модулів пружності, механічних властивостей при випробуваннях на одновісний розтяг (межа міцності, умовна межа плинності), а також параметрів пошкоджуваності листів титану марки 1 (0,04% Fe; 0,015% С; 0,05% N 0,05% в; 0,009% Н) в стані поставки після вальцювання і відпалу при 840°С (вихідний лист) і подальшого знакозмінного вигину (ЗВ) в кількості 0,5; 1, 3 і 5 циклів. Параметри пошкоджуваності, що характеризують накопичення пошкоджень, визначали зі зміні модуля пружності після вищезазначеного числа циклів ЗВ відносно значень модуля пружності в різних напрямках вихідного листа досліджуваного сплаву. Константи пружності монокристалів і розраховані параметри текстури Кернса використано для оцінки модуля пружності в напрямку вальцювання (НВ) і поперечному напрямку (ПН) вихідного листи, а також листів після зазначеного вище числа циклів ЗВ. Відхилення розрахункових й експериментальних значень модуля пружності не перевищило 5%. Відхилення розрахункових і експериментальних значень межі міцності і межі текучості досліджуваних листів полікристалічного титану в НВ і ПН, як в початковому стані, так і після відповідної кількості циклів ЗВ не перевищували 10%.