Вплив величини потенціалу зсуву на структурну інженерію вакуумно-дугових покриттів на основі ZrN - Соболь, О.В.; Постельник, Г.О.; Пінчук, Н.В.; Мейлехов, А.А.; Жадко, М.А.; Андреєв, А.А.; Столбовой, В.А. (Фізика і хімія твердого тіла, 2021)
Створення наукових основ структурної інженерії надтонких наношарів в багатошарових нанокомпозитах є основою сучасних технологій формування матеріалів з унікальними функціональними властивостями. Показано, що збільшення від’ємного потенціалу зсуву (від -70 до -220 В), при формуванні вакуумно-дугових нанокомпозитів на основі ZrN, дозволяє не тільки управляти переважною орієнтацією кристалітів і субструктурними характеристиками, але і змінює умови сполучення кристалічних решіток в надтонких (близько 8 нм) наношарах.