Вплив високого гідростатичного тиску на пластичність твердих тіл - Козак, Л.Ю.; Козак, О.Л. (Фізика і хімія твердого тіла, 2015)
На двовимірній дискретній моделі твердого тіла показано, що під впливом високого гідростатичного тиску зменшується міжатомна відстань, внаслідок чого кристалічна гратка переходить зі стану стійкої рівноваги у стан нестійкої рівноваги. В результаті такого перетворення інтенсифікуються процеси пластичної деформації. Наслідком дії високого гідростатичного тиску є зближення атомів у твердих тілах, які набувають властивостей пластичності і електропровідності. На основі цих фактів, зроблено висновок, що природні властивості металів, пластичність і електропровідність, також обумовлені додатковим зближенням їх атомів. Додаткове зближення атомів у металах викликано тим, що потенціали їх міжатомної взаємодії є сферично-симетричними або близькими до таких.