Новий підхід у використанні молекулярної динаміки для дослідження радіаційних процесів - Микитенко, Н.О. (Фізика і хімія твердого тіла, 2015)
Пропонується модифікація метода класичної молекулярної механіки, яка дозволяє досліджувати внесок різних інтервалів енергії в стаціонарному енергетичному спектрі інцидентних частинок в остаточний радіаційний ефект. Введена «функція удару», яка моделює передачу відповідного імпульса атому кристала. Ця функція пов’язана з випадковою функцією, яка визначає частоту ударів та величину імпульсів. Запропонований підхід проілюстрований на прикладі іонного опрмінювання триатомного кристалу. Показано, що у разі великої різниці між атомними масами у певному інтервалі енергії виникають так звані «важкі» атомні кластери.