Вуглець-кремнеземні композити з ацетату целюлози, поліізоціанату та купрум хлориду - Гончарук, В.В.; Дубровін, І.В.; Дубровіна, Л.В.; Кучерук, Д.Д.; Набока, О.В.; Огенко, В.М. (Фізика і хімія твердого тіла, 2016)
Карбонізовано сополімер ацетату целюлози с поліізоціанатом, який було синтезовано при одночасному формуванні тривимірних структур як самого сополімеру, так і матриці з пірогенного силіцій діоксиду. Для стимулювання утворення наноструктурного вуглецю в реакційну суміш вводили додатково розчин купрум хлориду. Склад і структуру одержаного вуглець-кремнеземного композиту досліджували методами СЕМ, ЕДРС та РФА. Показано, що в карбонізованому композиті вуглець знаходиться у вигляді покриття на частинках SiO2 і складається з графіту, графену та аморфного неструктурованого вуглецю. Cu 2+ відновлюється продуктами піролізу органічних складових композиту до кристалів металевого Купруму розміром до декількох мкм.