Лінгвістичний аналіз контенту, створеного людиною та штучним інтелектом, в академічному дискурсі - Федорів, Ярослава; Піроженко, Ірина; Шугай, Алла (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Філологія, 2023)
З розвитком технологій штучний інтелект (ШІ) впливає на різні сфери, включаючи генерацію тексту. Відрізняти людські і ШІ-згенеровані вміст стало визначальним у таких галузях, як освіта, журналістика та створення контенту, оскільки обидва формати подібні у передачі інформації та дотриманні граматичних правил. Цей проєкт досліджує лінгвістичні засоби для розрізнення людського та ШІ-згенерованого англійського тексту, зокрема в контексті оцінки рівня володіння англійською як іноземною (EFL). Дослідження спрямоване на виявлення лінгвістичних маркерів та розглядає вплив лінгвістичних моделей ШI на письмову комунікацію. Методологія дослідження будується на змішаному підході, поєднуючи якісний та кількісний збір та аналіз даних. Якісний аналіз ідентифікує характерні лінгвістичні маркери, що відрізняють людський та дискурс, згенерований штучним інтелектом. Кількісний аналіз передбачає довжину речень, частоту та різноманітність словникових одиниць та синтаксичну складність. Наші результати виявили характерні особливості, які відрізняють людський та згенерований штучним інтелектом текст. ШІ-контент може містити повтори, порушення логічної послідовності, невідповідний тон та стиль; неузгоджені переходи, розбіжності з контекстом, неточну інформацію та використання недостовірних джерел. При швидкому розвитку штучного інтелекту, подальше практичне застосування результатів дослідження полягає у виявленні ШI-згенерованого тексту в таких сферах, як вивчення та викладання мов, перевірка фактів, а також у сприянні відповідальному ставленні до комунікації, етичного використання штучного інтелекту, академічної доброчесності та поваги до інтелектуальних прав. Подальше дослідження може зосередяться на тому, як змінюються лінгвістичні маркери з розвитком мовних моделей ШІ. Розрізнення між створеними людиною і ШІ текстами сприятиме розвитку креативності та дотримання академічної доброчесності.