Лісова рекультивація техногенних земель на прикладі золошлаковідвалів - Семак, Уляна; Мельниченко, Галина; Стефанишин, Богдан (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Біологія, 2024)
Лісова рекультивація техногенних ландшафтів – це комплекс заходів, спрямованих на вирішення екологічних проблем, що спричинені техногенною трансформацією навколишнього середовища. Представлене дослідження описує особливості формування деревної рослинності на золошлаковідвалах Бурштинської ТЕС, розкриваючи концепцію відновлення деградованих екосистем шляхом лісової рекультивація. Аналіз видового різноманіття та екологічних характеристик дендрофлори золошлаковідвалів розкриває закономірності спонтанної сукцесії та перспективи фітомеліоративних заходів. Результати дослідження показали переважання аборигенних видів (65 % видового спектру) у дендрофлорі золошлаковідвалу № 3, що ставить під сумнів попередні припущення про заселення адвентивними видами антропогенно трансформованих ландшафтів. Піонерні види, серед яких Betula pendula, Salix caprea та Populus spp., завдяки здатності швидко формувати деревостани та ініціювати складні сукцесійні процеси, зарекомендували себе як ключові види для лісової рекультивації в умовах техногенних екотопів. Такі азотфіксуючі види як Alnus glutinosa та Hippophae rhamnoides мають вагоме значення для встановлення рослинності на збіднених на поживні речовини техногенних субстратах. Результатом дослідження є список рекомендованих для лісової рекультивації деревних та чагарникових видів, що завдяки їх екологічним особливостям та адаптивному потенціалу можуть бути ефективними для відновлення техногенно трансформованих ландшафтів. Практичні рекомендації щодо лісової рекультивації включають також ряд заходів, що сприятимуть відновленню рослинного покриву на техногенних субстратах. Запропонований комплексний підхід до лісової рекультивації закладає теоретичне підґрунття для розробки заходів відновлення деградованих промислових територій та перетворення їх у функціональні екосистеми.