Вплив нітрату срібла на біохімічні показники Rosa canina L. - Гусак, Віктор; Кільчицька, Уляна; Савчук, Юлія; Стамбульська, Уляна (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Біологія, 2024)
Дієтичні добавки відіграють важливу роль у забезпеченні організму людини фітохімічними речовинами, які можуть бути недостатньо представлені в повсякденному раціоні харчування. Шипшина звичайна Rosa canina L. проявляє протизапальні, антиоксидантні та антибіабетичні властивості завдяки широкому спектру біологічно активних сполук, таких як протизапальний галактоліпід, вітамін С, феноли, лікопін, лютеїн, зеаксантин та інші каротиноїди. Високий інтерес до потенційно корисних властивостей шипшини стимулює проведення досліджень та розробку технологій, спрямованих на підвищення вмісту біологічно активних сполук у цій рослині. Як відомо, активація вторинних метаболічних шляхів еліситорами та різними стресовими чинниками можуть ініціювати в рослині утворення біологічно активних речовин. У цій роботі досліджено вплив нітрату срібла на деякі біохімічні показники шипшини звичайної (Rosa canina L.) за умов мікроклонального розмноження. Показано, що концентрація хлорофілів a і b у листках шипшини знижувалася за дії нітрату срібла в концентраціях 1, 10 і 50 мг/л. За дії нітрату срібла вміст каротиноїдів у листках рослини не змінювався, а вміст антоціанів зростав. Вміст поліфенольних сполук і флавоноїдів знижувався в рослинах, що зазнали впливу нітрату срібла за всіх обраних концентрацій.