Останні досягнення в інтраназальній доставці лікарських пептидів - Харук, Святослав; Штурмак, Андрій; Швадчак, Володимир (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Біологія, 2024)
Лікування нейродегенеративних розладів вимагає доставки ліків у центральну нервову систему. Однак наявність гематоенцефалічного бар'єру (ГЕБ) суттєво обмежує застосування внутрішньовенного та перорального шляхів введення препаратів до мозку. Перспективною, неінвазивною стратегією, що дозволяє обійти ГЕБ і доставити ліки безпосередньо в мозок є інтраназальна доставка. У цьому огляді розглядаються механізми доставки ліків у мозок при введенні через ніс, стратегії покращення та терапевтичні застосування такої доставки, з акцентом на терапевтичні пептиди. Також порівнюються анатомічні відмінності в будові носової порожнини між людьми і модельними тваринами, які використовуються для вивчення ефективності доставки і розглядаються механізми транспортування, включаючи внутрішньоклітинні (аксональні) і позаклітинні (парацелюлярні і трансклітинні) шляхи. Пептидні препарати, схвалені для інтраназального введення, такі як інсулін, ексендин і окситоцин, а також кілька пептидів, що знаходяться на стадії розробки обговорюються більш детально з увагою до впливу амінокислотної послідовності на ефективність доставки. Також, обговорюється нещодавній прогрес у різних стратегіях покращення інтраназальної доставки пептидів, включаючи пегільоване введення, пептиди, що проникають у клітини, та циклодекстрини.