Проростки броколі сповільнювали заляльковування личинок Drosophila замість усунення ожиріння, спричиненого їжею - Іваночко, Мар'ян; Харук, Святослав; Лилик, Марія; Господарьов, Дмитро (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Біологія, 2025)
Ожиріння, спричинене дієтою, є частим явищем у сучасному світі. Для запобігання та усунення ожиріння та його супутніх захворювань вчені досліджують використання функціональних продуктів харчування, таких як проростки броколі. Плодова мушка є популярною моделлю ожиріння, але ця лабораторна тварина ще не використовувалася для дослідження властивостей броколі проти ожиріння. Метою цього дослідження було визначити вплив проростків броколі на заляльковування, масу тіла дорослої особини мух, вміст білка і триацилгліцеролів в тілі мух, які перебували на ліпогенній дієті. Результати продемонстрували здатність препарату броколі уповільнювати розвиток личинок. Цей ефект був незалежним від уповільнення розвитку до лялечки, спричиненого високим вмістом сахарози. Також були встановлені деякі відмінності рівнів білку та ТАГ в мух, які споживали броколі чи їжу з високим вмістом сахарози.