Біохімічні показники Gynura procumbens Lour. на різних типах поживних середовищ в умовах in vitro - Булій, Ольга; Шебунчак, Дмитро; Гусак, Віктор (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Біологія, 2024)
Флавоноїди, фенольні сполуки, хлорофіли, каротиноїди та антоціани є життєво важливими вторинними метаболітами рослин, що сприяють їх росту, адаптації до стресових факторів навколишнього середовища та мають лікувальні властивості. У цій роботі досліджено вплив різних концентрацій фітогормонів на біохімічний склад Gynura procumbens, культивованої in vitro. Вміст флавоноїдів значно відрізнявся між групами, причому найвищий рівень спостерігався у рослин, вирощених на середовищі з додаванням NAA у концентрації 2 мг/л, демонструючи збільшення на 70-90% порівняно з іншими варіантами обробки. Аналогічно, вміст фенольних сполук був підвищений на 28-31% за тих самих умов, що свідчить про покращену стійкість рослин до стресу. Вміст хлорофілів a і b залишався статистично однаковим у всіх групах, що свідчить про стабільний фотосинтетичний потенціал незалежно від концентрації фітогормонів. Однак синтез каротиноїдів досягав піку в рослинах, вирощених на середовищі, що містило 2 мг/л БАП та 0,1 мг/л ІОК, демонструючи збільшення на 36-66% порівняно з іншими варіантами обробки. Вміст антоціанів не мав суттєвих відмінностей між групами. Ці результати підкреслюють потенціал оптимізації концентрації фітогормонів in vitro для підвищення питомої фітохімічної продуктивності Gynura procumbens, рослини з багатообіцяючим терапевтичним застосуванням.