Харчові підходи у протидії неврологічним захворюванням: акцент на запаленні та оксидативному стресі - Дівнич, Андрій; Лущак, Володимир (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Біологія, 2024)
Неврологічні розлади охоплюють широкий спектр відхилень, які впливають як на центральну, так і на периферійну нервову систему, виникаючи внаслідок структурних, біохімічних або електричних аномалій у головному мозку, спинному мозку та периферійних нервах. Ці патології проявляються через різноманітні симптоми, включаючи оніміння, когнітивні розлади, порушення моторної координації, судоми та змінені стани свідомості. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, неврологічні розлади вражають людей усіх вікових груп і географічних регіонів, і на сьогодні майже один мільярд осіб у світі страждає від цих захворювань. Дослідження свідчать, що етіологія неврологічних розладів є мультифакторною, включаючи генетичні мутації, порушення в системах і шляхах клітин, що призводять до пошкодження нейронів, а також багато зовнішніх чинників, які сприяють прогресуванню захворювання. У цьому огляді розглядаються природа впливу запалення та оксидативного стресу на розвиток неврологічних розладів, а також можливі харчові дієтичні втручання для модулювання цих процесів. Спочатку визначено та описано концепцію неврологічних розладів, акцентовано увагу на важливості використання тваринних моделей для прогресу в дослідженнях цієї галузі. Далі проаналізовані окислювальний стрес і запалення, їхній вплив на нейрони, а також розглянуто науково-обґрунтовані харчові стратегії, які можуть впливати на описані процеси. Основна мета полягає в підкресленні потенціалу дієтичних підходів у зниженні ризику розвитку неврологічних розладів шляхом впливу на ключові механізми, такі як окислювальний стрес та запалення. Передбачається, що ретельно розроблений харчовий режим може покращити баланс між клітинним пошкодженням і відновленням, зменшити ймовірність незворотного пошкодження нейронів, подовжити тривалість життя та покращити загальну якість життя.