Часопросторові відношення в концептах художнього мислення: огляд ключових понять - Гавриленко-Русак , Віталія (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2022)
У статті розглянуто ключові підходи до визначення понять “час” і “простір” у загальнонауковому контексті та в філології зокрема. Визначено особливості формування часопросторової системи координат художнього твору, окреслено чинники, що впливають на її відображення в кожному конкретному тексті. Здійснено аналіз особливостей відображення часопростору у збірці поетичних творів Сергія Жадана “Життя Марії”. Визначено, що хронотоп у поетичних текстах збірки побудовано за своєрідною парадигмою “дім – не-дім – антидім”. Хронотоп “дому” реалізований через образи втраченого, але рідного простору. У свою чергу, хронотоп “не-дому” інтерпретовано через образи чужих квартир, міст, дорожніх валіз, а хронотоп “антидому” – через образи смерті, покинутого, мертвого міста, зруйнованої церкви, могили.