Формування наскрізних компетентностей у процесі підготовки майбутнього вчителя початкової школи - Матвієнко, Олена; Попова , Людмила (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2022)
У статті актуалізується проблема професійної підготовки майбутніх учителів початкових класів у контексті формування необхідних знань, умінь і навичок. Розглянуто різні погляди науковців на зміст понять “компетентність”, “компетенція” та “професійна компетентність педагогічних працівників”. Розглянуто шляхи формування наскрізних компетентностей у процесі підготовки майбутніх учителів початкової школи, сучасну форму розвитку професійних знань і спілкування, що власне і зумовлює актуальність пошуку оптимальних шляхів і засобів її реалізації на сучасному етапі. Відсутність системного науково-методичного забезпечення зумовлює актуальність дослідження трансверсальних компетентностей у підготовці майбутнього вчителя початкової школи в сучасній системі міжнародної освітньої професійної підготовки, зроблено спробу проаналізувати основні тенденції реформування професійної освіти в європейському освітньому простірі (Румунія, Болгарія, Ірландія, Фінляндія, Португалія та ін.) Це також актуалізує необхідність вивчення та використання досвіду зарубіжних країн з урахуванням специфіки вітчизняних реалій і проведення порівняльного аналізу теорії, методики та організації підготовки майбутніх учителів початкової школи в умовах модернізації системи освіти в Україні.