Вплив дихальної гімнастики на функціональний стан серцево-судинної системи при різноплановій фізичній активності учнів - Серман , Тарас (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2022)
У статті наголошено, що стан серцево-судинної системи визначає рівень фізичної працездатності, підтримка необхідного рівня обмінних процесів необхідна для ефективних механізмів енергопостачання та динамічної роботи. Автор доводить, що такій підтримці сприяє активація дихальної функції. Під впливом систематичної дихальної гімнастики в організмі розвивається комплекс структурно-функціональних змін, спрямованих на оптимізацію функціонування всього організму та його окремих систем. У дослідженні взяли участь 35 ліцеїстів віком від 14 років, які займалися за розробленою системою протягом 1,5 років. Кожен урок складався з шести частин. У першій, третій і п’ятій частинах виконували вправи з динамічним, а в другій і четвертій – зі статичним навантаженням. У перших трьох частинах їх поєднували з дихальними вправами зі збільшенням тривалості окремих фаз дихання, у 4-6 частинах – лише з поглибленням видиху. Шосту частину (релаксація) виконували в горизонтальному положенні. Мета дослідження – визначити вплив дихальної гімнастики під час кожної частини уроку на діяльність серцево-судинної системи. Встановлено, що певні особливості перевтоми та відновлення при різних видах м’язової роботи в певній послідовності є надійною фізіологічною основою для покращення оздоровчого та тренувального ефекту фізичних занять у поєднанні з дихальними вправами. Результати експерименту із впровадження нашої системи оздоровчих занять дихальної гімнастики доводять, що зміна робочої сили, характеру скорочень м’язів і положення тіла під час тренування створюють умови для покращення адаптивно-компенсаторних реакцій на різні види навантажень.