Педагогічні умови формування моральних почуттів у дітей старшого дошкільного і молодшого шкільного віку - Басюк , Наталія; Тернопільська, Валентина (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2022)
У статті актуалізовано проблему формування моральних почуттів у дітей старшого дошкільного і молодшого шкільного віку. Запропоновано авторське визначення поняття «моральні почуття». Моральні почуття дітей старшого дошкільного і молодшого шкільного віку розглядаються як такі емоційні ставлення до поведінки інших людей і до своєї власної, які відображають суспільну мораль, моральні традиції, реальне ставлення людей один до одного. Окреслено основні види моральних почуттів, які варто формувати у дітей на етапі старшого дошкільного і молодшого шкільного віку. Серед них: почуття правди, довіри, справедливості, емпатії, доброти, прихильності, гідності, дружби і товаришування, страху, сорому, провини, совісті, альтруїзму, відповідальності, обов’язку, успіху (невдачі), громадянські почуття. Теоретичний аналіз науково-педагогічної літератури засвідчив, що на сучасному етапі розвитку українського суспільства науковцями приділено недостатньо уваги розробці теоретико-експериментальної моделі формування моральних почуттів дошкільників та молодших школярів, не вивчалися педагогічні умови їх формування. Теоретично обґрунтовано і розроблено педагогічні умови формування моральних почуттів у дітей старшого дошкільного віку: поглиблення і розширення знань та уявлень дітей про морально-етичні категорії та їх ознаки; емоційна насиченість змісту завдань, спрямованих на стимулювання проявів дітьми моральних почуттів у взаємодії з соціальним оточенням; набуття дітьми морального досвіду шляхом залучення до різних видів діяльності (ігрової, навчально-пізнавальної, зображувальної, комунікативної, оцінно-орієнтаційної, доброчинної, суспільно-корисної); підтримка позитивного емоційного стану кожної дитини; систематичне діагностування і коригування негативного досвіду. Для їх реалізації використовувалися різноманітні форми і методи: читання і обговорення художньої літератури і казок, інсценізація, лялькові театралізовані вистави, казкові ігрові технології та психотехнології, етичні бесіди, ситуації морального вибору, побудова занять за методикою «філософія для дітей», етичний тренінг, різні види ігор, вправи, проектна і волонтерська діяльність. Серед педагогічних умов формування моральних почуттів молодших школярів визначено: достатнє осмислення дітьми молодшого шкільного віку моральних знань, норм і правил поведінки; розвиток емоційної сфери як основи включення школярів у навчально-пізнавальну та різнобічну позаурочну діяльність, яка ґрунтується на засадах особистісно орієнтованого підходу; поетапність процесу виховання моральних почуттів моральних школярів із систематичним діагностуванням і корекцією негативного досвіду. Забезпечують їх реалізацію пропедевтичний курс «Сходинки до відповідальності» і клуб позакласного читання дитячих творів «Граматика моральності».