Вплив глобалізації на розвиток менеджменту освіти - Cавків, Уляна; Сидор, Галина (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2022)
В статті обґрунтовано вплив глобалізації на систему менеджменту освіти та визначено основні напрямки її впливу на сферу освіти. Менеджмент освітянської сфери в сучасних умовах визначає процедуру щодо утворення та узаконення діяльності освітніх інституцій, формування рішень в освітній сфері, підтримку життєдіяльності структури та контроль за функціонуванням та розвитком освітніх інституцій. Розвиток освіти спрямований на засвоєння значного обсягу знань та вузьку спеціалізацію освіти в умовах стрімкого накопичення інформації. В умовах глобалізованого світу у менеджменті освіти на перший план виступають проблеми щодо підтримки освітніх ініціатив та нововведень, створення умов, що забезпечують стабільне функціонування й розвиток освітніх систем, розвиток і самореалізацію учасників освітнього процесу, правовий та економічний захист освіти, прогнозування та прийняття оптимальних рішень, проектування оптимальних моделей освітніх систем. На основі аналізу наукових праць провідних вітчизняних і європейських дослідників узагальнено завдання менеджменту освіти в умовах глобалізації: формування стратегій освітньої діяльності, удосконалення методологій управління якістю освіти з врахуванням сучасних тенденцій суспільного розвитку, розробка інноваційних підходів до управління освітніми послугами, активізація євоінтеграційних процесів, впровадження інформаційних технологій в систему менеджменту освіти, розробка механізмів регулювання освітньої діяльності в умовах ринкового середовища, модифікація наукових підходів до управління людськими ресурсами в освітній сфері та модернізація системи підготовки фахівців з менеджменту освіти. Запропоновано основні шляхи удосконалення сучасного менеджменту в процесі реалізації освітньої політики в Україні.