Драматургія Лесі Українки і європейська модерна драма: текст, контекст - Хороб, Степан (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2022)
Важко, а то й неможливо, знайти у світовій літературі художнє явище, подібне до творчості Лесі Українки. Уже століття вчені намагаються висвітлити і пояснити це багатогранне дивовижне національне явище: феномен митця, людини, жінки. Не випадково, уникаючи аналогій, Іван Франко назвав Лесю Українку чи не єдиним мужчиною «на всю сучасну Україну» за її духовну силу та справжню прометеївську одержимість, а Михайло Грушевський – «українським Шекспіром». За словами Миколи Зерова, ці схожості яскраво виражені не в поезії (соціальна лірика, інтимна лірика), а насамперед у її драматургії, яка, по суті, складає неповторний сучасний світ ідей та образів не лише для національної, а й для західноєвропейської літератури.