Транскордонний підхід до смарт-спеціалізації регіонів: досвід країн-членів ЄС - Демедюк, Ольга; Притула, Христина (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2020)
Протягом останнього десятиліття країни Європейського Союзу активно реалізовують політику регіонального розвитку на основі інноваційних стратегій смарт-спеціалізації. Проте останнім часом європейські дослідники звертають все більше уваги на проблематику дослідження потенціалу регіонів не лише в межах адміністративних одиниць однієї країни, а з врахуванням потенціалів розвитку сусідніх регіонів, як в межах, так і за межами країни. Також важливо вивчати регіони в контексті їх розвитку як елементів більш складних систем, особливо з точки зору посилення ролі їхніх інноваційних мереж у процесах інтеграції до глобальних ланцюгів вартості. Тому питання розробки транскордонних стратегій смарт-спеціалізації є на порядку денному у ЄС. Метою статті є узагальнення досвіду країн ЄС щодо функціонування транскордонних інноваційних систем та стратегічного планування розвитку транскордонних регіонів на основі смарт-спеціалізації та окреслення можливостей імплементації досвіду ЄС у застосуванні підходу смарт-спеціалізації до визначення пріоритетів розвитку транскордонних регіонів України з країнами-членами ЄС. Проаналізовано наукові розробки закордонних дослідників щодо взаємозв’язків між інноваційними регіональними системами у транскордонному просторі, які слугують базисом для розробки транскордонних стратегій смарт-спеціалізації, зокрема в контексті вимірів та рівнів їх розвитку. Узагальнено особливості функціонування транскордонних інноваційних систем у конкретних транскордонних регіонах, зокрема на іспансько-французькому та німецько-французькому кордонах. Окреслено напрямки реалізації проектів щодо смарт-спеціалізації в транскордонному контексті за програмами ЄС та наведено інші інструменти ЄС щодо підтримки розвитку регіонів для розробки спільного бачення розвитку з сусідніми економічно, соціально, культурно та історично близькими регіонами. Вивчено досвід та методологію написання першої транскордонної стратегії смарт-спеціалізації для іспанських та португальських регіонів. Проаналізовано перспективи застосування кращих практик ЄС деякими областями Західного регіону України на основі подібних сфер спеціалізації. З цією метою здійснено порівняння пріоритетів стратегій смарт-спеціалізації регіонів Польщі та Румунії, що межують з Україною, та стратегій розвитку відповідних українських областей та виявлено наявність кластерів як основних інструментів досягнення цілей смарт-спеціалізації з подібними чи комплементарними сферами діяльності по обидва боки державного кордону.