Концепція дипломної роботи з використанням дизайнерського мислення - Дуда , Анета; Мазур , Піотр (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2020)
У статті обґрунтовано актуальність проблеми в руслі сучасних суспільних викликів, зокрема йдеться про підвищення якості надання освітніх послуг щодо підготовки педагогічних працівників. Одним із таких викликів є практико орієнтована педагогіка, що передбачає тісне поєднання теорії і практики у конкретній соціокультурній ситуації. У цьому сенсі наголошено на потребі розвитку професійної компетентності вчителів, здатності до творчості, критичного та дизайнерського мислення. Представлено концепцію дослідження за допомогою методу дизайнерського мислення. Автори вважають, що метою дизайнерського мислення є створення нових рішень на основі глибокого розуміння проблем та потреб користувачів. Дизайн, орієнтований на людину, передбачає п'ять етапів: співпереживання (емпатія), визначення проблеми (фокусування), ґенерування ідей, складання прототипів та тестування. Обґрунтовано значення дизайнерського мислення в освітньому процесі, зокрема для ефективної діагностики освітніх потреб учнів під час підготовки уроків. Наголошено на тому, що педагоги, котрі вивчають конкретні методи роботи та проектного мислення, могли б успішно організовувати заняття чи створювати шкільне середовище з урахуванням потреб і творчих запитів учнів. Стаття написана з використанням практичного досвіду авторів з упровадження дизайнерського мислення в освіту. Автори переконують на потребі залучення молоді до написання дипломних робіт з розвитку дизайнерського мислення, професійної творчості. Водночас йдетьсятакож і про важливість здійснення педагогічних досліджень у певній галузі наукових знань, оскільки науково-педагогічне співтовариство потребує експертів і теоретиків у сфері освіти.