Благодійна робота Церкви на польських землях у ХІХ столітті та її вплив на освіту - Афтика , Лешек; Мазур , Піотр (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2020)
У статті досліджено вплив католицької церква на польських землях у ХІХ столітті на розвиток благочинності. Благодійна діяльність розглядається автором як одне із завдань Божої заповіді любові. Зазначено, що метою цієї діяльності була підтримка бідних людей у вигляді задоволення основних матеріальних потреб та досягнення адекватного особистісного розвитку. У статті представлено найважливіші форми допомоги, надані релігійними орденами, а також церковно-мирянськими організаціями. Автор звертає увагу на вплив благодійництва на освіту та формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у суспільстві. Багато священиків створили організації, які мали такі назви, як: “Зірка”, “Аврора”, “Вітчизна”, “Скеля”, основною метою яких було підвищення стандартів освіти, стимулювання розвитку патріотизму та солідарності серед молоді. Для цього необхідна співпраця освітніх закладів, сім’ї, громадських організацій, волонтерських рухів, благодійних фондів для поширення активної благодійної діяльності, створення гуманістичного суспільства. З’ясовано, що причетних до милосердя осіб умовно поділяють на такі групи: а) фундатори благодійних установ (сиротинців, милостинь тощо), серед яких головним чином були єпископи, священики та представники знатних родин (найчастіше дружини аристократії); б) люди, які працюють безпосередньо серед малозабезпечених осіб, дітей у сфері опіки та освіти, серед яких здебільшого монахині, представники релігії, а також соціальні працівники; в) організатори, лідери, котрі здопомогою відібраних співробітників проводили просвітницькі заходи щодо виявлення милосердя (зазвичай це – засновники нових релігійних конгрегацій).