Статус Північної Ірландії після Brexit: можливі моделі - Рудько , Сергій (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2018)
У статті висвітлено одне з головних питань, пов’язаних із виходом Великої Британії з Європейського Союзу – новий статус Північної Ірландії, зокрема, статус кордону між нею та Республікою Ірландія. Саме він став яблуком розбрату на першому етапі й залишається ним на останньому етапі обговорення Brexit. Проблема майбутнього “жорсткого” чи “м’якого” ірландсько-британського кордону є проблемою не лише в перемовинах Сполученого Королівства і Європейського Союзу, а й серйозним внутрішньополітичним викликом для уряду Терези Мей. У контексті цього питання розкрито можливі моделі майбутнього статусу Північної Ірландії. Зазначено, що найбільш імовірними рішеннями можуть бути “обернена Гренландія”, “обернений Кіпр” або “Німецький варіант”. Після Угоди Страсної п’ятниці 1998 р. ЄС інвестував значні кошти у підтримку прикордонних спільнот із метою розвитку малого бізнесу і промисловості, що покращило економічну ситуацію в зоні колишнього конфлікту та сприяло прикордонному діалогу. Але це привело до того, що багато підприємств орієнтувалися саме на ринок ЄС чи прикордонну торгівлю. У статті резюмовано, що модель “оберненої Гренландії” дасть можливість Північній Ірландії залишитися в єдиному ринку і митному союзі окремо від решти Великої Британії, що дозволить запобігти встановленню жорсткого кордону між двома ірландцями. Автор окреслив можливі наслідки моделі “обернений Кіпр”, яка передбачає, що Сполучене Королівство технічно залишиться частиною ЄС, а діяльність загального законодавства товариства буде призупинено лише на окремих її частинах (наприклад, Уельсі й Англії). Дослідник акцентує на тому, що “Німецький варіант” може бути застосовано у випадку майбутнього возз’єднання обох Ірландій, а Північна Ірландія залишатиметься частиною ЄС, поки не буде вирішено її новий статус на референдумі. У статті підсумовано, що жоден із наведених вище прикладів не може забезпечити точну аналогію, оскільки сам Brexit є безпрецедентним, а найбільш імовірним моделями майбутнього Північної Ірландії визначено варіанти “обернена Гренландія” та “обернений Кіпр”