Традиції та вірування горян як засіб самоідентифікації та збереження етносу - Червінська , Інна; Никорак, Ярослав; Червінський , Андрій (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2017)
У статті зазначено, що епоха глобалізації містить не лише чимало переваг і можливостей, а й загроз і небезпек, зокрема, тенденцію до уніфікації всіх сфер соціально-культурного життя. Це призводить до нівелювання культурної ідентичності та самобутності українців. Обґрунтовано, що ефективним профілактичним засобом таких небезпек слугує етнонаціональна обрядовість і традиції, які впродовж століть виконують важливу світоглядну, просвітницьку і виховну функції. Наголошено, що через календарні свята та обряди, традиції та вірування горян, які нерозривно пов'язані з природними порами року, з явищами навколишнього життя, можна простежити доволі яскраву персоніфікацію особистості, розкрити особливості формування її культурної самобутності