Лексикографічне опрацювання південно-західних говорів української мови - Грещук, Василь (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2014)
У статті розглянуто словникове опрацювання діалектної лексики говірок південно-західного наріччя. Висвітлено історію створення низки діалектних словників, починаючи з середини ХІХ ст. Охарактеризовано наукові засади та принципи, на яких укладено аналізовані словники. Звернено увагу на реєстр словника, структуру словникової статті, особливості семантичної характеристики реєстрового слова, ілюстративний матеріал, паспортизацію. Встановлено, що різнобічним лексикографічним опрацюванням охоплено гуцульські говірки, хоч створення великого академічного словника гуцульського говору ще не завершилось. Бойківські, буковинські, наддністрянські говірки лексикографічно опрацьовані у великих словниках диференційного типу. Менш досліджені з цього погляду закарпатські та лемківські говірки. Певні лексикографічні напрацювання є й щодо подільських, покутських, надсянських та південноволинських говірок, що можуть послужити базою для створення ґрунтовних словників зазначених говорів