Україна і Схід: культурологічний аспект. - Pylypiuk, Олег (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2014)
У сучасній орієнталістиці феномен Сходу постає як колиска світової цивілізації розгалуженням самобутніх культурних утворень, що привело до модернізації парадигми ‚Схід - Захід‛ з акцентом на пошуки цінностей традиції, поглиблених аксіологічними домінантами для впорядкування модерних уявлень про природу, людину, світ, ментальність. Звернення до архетипів як універсалій культури є методологічною основою статті.У цій площині вивчаються семантичнообразні поля, створені довкола архетипних утворень: космологічного (Місяць) і духовного (Слово) на матеріалі типології орієнтальних та українських традицій