Факти і артефакти свободи віросповідання в Україні - ЛЕЩИНСЬКА, ОЛЕНА (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2019)
В статті здійснено аналіз психологічних умов в яких сучасна людина може дати собі раду із свободою віросповідання, а також передумов попадання людини в деструктивний тоталітарний культ релігійного типу. Представлено обґрунтування духовної потреби людини як ознаки психічної норми, розглянуто феномен психотерапевтичного потенціалу релігійної спільноти та схарактеризовано відмінність між феноменом релігійності й духовності. Обґрунтовано думку, що передумовою й основою здорової духовності є особистісна зрілість. Натомість потужним артефактом свободи віросповідання в Україні виявилось явище культової психічної залежності особистості внаслідок попадання в деструктивний культ. Представлено результати емпіричного дослідження, яке складалося із масового опитування із застосуванням психосемантичного методу для з’ясування рівня відображення зазначеної релігійної проблематики у масовій свідомості українців та глибинного інтерв’ю з тими, хто пережив стан культової психічної залежності.