Концепція зганьбленої неволею Вітчизни в українській поетичній історіософії - ГОЛОД, РОМАН (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2019)
У статті здійснено аналіз концепції зганьбленої підневільним колоніальним статусом Вітчизни у творчості провідних українських поетів. Відчуття сорому, люті і навіть ненависті до поневоленої України більшою чи меншою мірою притаманні історіософським поглядам Т. Шевченка, П. Куліша, І. Франка, Лесі Українки, Є. Маланюка. Визначні поети завжди виконують роль “нервів”, індикаторів політичного, соціального, культурного, морального здоров’я народу. Тож концепцію сорому за поневолену Україну у їхній творчості слід розглядати і як детермінанту подальшого оздоровлення нації.