Організаційно-економічні механізми розвитку транспортної системи на основі логістики - ІРТИЩЕВА, ІННА; ІЩЕНКО, ОЛЕНА; БАРАБАНОВА, ЮЛІЯ (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2019)
Визначено, що наявність розвинутої транспортно-логістичної інфраструктури є однією з визначальних домінант ефективного функціонування транспортно-логістичної системи регіонального, національного та міжнародного рівня, забезпечує ефективні постачальницько-збутові, науково-виробничі та соціальні комунікації між суб’єктами економічної діяльності. Доведено, що основними напрямками реалізації державної політики у транспортно-логістичній галузі є: інноваційний розвиток транспортних і логістичних технологій на енергоощадних та екологічно безпечних засадах; побудова ефективних економічних систем із врахуванням принципів логістики і маркетингу; розвиток стратегічного планування; удосконалення регуляторної політики. Досліджено та систематизовано інституційні, організаційні та економічні механізми забезпечення ефективного розвитку національної транспортно-логістичної системи, серед яких у якості пріоритетних визначено: розвиток державно-приватного партнерства та реформи децентралізації, що дозволить вирішити проблеми з фінансування розвитку інфраструктури, формування інтеграційних багатогалузевих структур (транспортно-логістичних кластерів, транспортних вузлів та логістично-аутсорсингових платформ), що сприятиме підвищенню якості транспортно-логістичних послуг, активізація інтеграційних процесів транспортно-логістичної системи в міжнародні транспорті мережі, що забезпечить підвищення конкурентоспроможності національної економіки, зростання продуктивності транзитного потенціалу та залучення іноземних інвестицій у розвиток галузі.