НАУКОВА СПАДЩИНА ЛЕОНТІЯ ВОЙТОВИЧА: ОГЛЯД СТУДІЙ З ІСТОРІЇ ГАЛИЧА, ГАЛИЦЬКОГО ТА ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКОГО КНЯЗІВСТВ - ПАПА, Іванна (Галич. Збірник наукових праць, 2023)
У статті розглянуто наукову спадщину львівського історика-медієвіста та генеалога – професора, доктора історичних наук Леонтія Вікторовича Войтовича (16.05.1951–07.02.2023). Передусім зроблено акцент на працях ученого, які стосувалися історії Галича, Галицького та Галицько-Волинського князівств. Метою статті є розгляд внеску наукових досліджень у розвиток сучасної української історіографії. Зазначмо, що професор Л. Войтович у своїх працях порушував найрізноманітніший спектр проблем, зокрема: міжнародні відносини (з найближчими сусідами); генеалогічні зв’язки представників галицьких династій з Рюриковичів (Ростиславичів та Романовичів) з тодішніми правлячими династіями Центрально-Східної Європи та Візантії; історико-генеалогічні портрети знакових представників та представниць галицьких династій; економіка та торгівля, військова справа та дозвілля, інтерпретація сучасних археологічних знахідок. У доробку вченого частину праць становлять також науково-популярні публікації, скеровані на ширшу громадськість, задля промоції як цих проблематик, так і середньовічної історії України загалом. Огляд напрацювань ученого дозволяє не лише встановити стан вивчення певних питань, а й розуміти перспективи подальших досліджень, щоб здійснити постановку нових дослідницьких завдань.