ПАМ’ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ ТА МІСТОБУДУВАННЯ ГАЛИЧА: ЗАБУТІ СПОРУДИ, ПОБУДОВАНІ ВІДОМИМИ АРХІТЕКТОРАМИ. КАТОЛИЦЬКИЙ НАРОДНИЙ ДІМ / ЗАХОРОНКА СЕСТЕР ФЕЛІЦІЯНОК - ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, Андрій (Галич. Збірник наукових праць, 2023)
У статті описано основні етапи, пов’язані зі спорудженням будівлі Католицького Народного дому / захоронки СС Феліціянок в Галичі, яку в період УРСР та незалежної України було пристосовано для виконання функцій спершу міської, а згодом районної лікарні. Характеризуються етапи будівництва споруди, описано її історію згідно з періодизацією, від 30-х рр. ХХ ст. до сьогодення. Матеріал інформує про досі не відомий факт – участь відомого станиславівського архітектора С. Трелі у роботі над проєктом будівлі. Подано життєписи ініціаторів будівництва та його реалізаторів: представників галицького римо-католицького духівництва, інженерів та архітекторів. Згадано відомих лікарів міста Галича, які працювали в цьому приміщенні і дбали про розвиток охорони здоров’я населення в масштабах міста та району. Акцентується увага на використанні приміщення під час Другої світової війни, коли його первинне призначення було змінено під потреби військових госпіталів. Розвінчується міф радянської пропаганди про спеціалізоване будівництво лікарень для потреб населення і забезпечення його лікарською опікою, оскільки базою для «новозбудованих» закладів була побудована у період «панської Польщі» нерухомість, яку «визволителі» експропріювали у її колишніх власників. У статті подано архітектурний опис споруди на основі первинного проєкту та сучасного стану. Підкреслюється потреба дослідження архітектури міста міжвоєнного періоду, інформація, про яку забуто у вирі часу. Зосереджується увага на цінності споруди як об’єкта культурної спадщини, цікавого зразка архітектури та містобудування періоду ІІ Речі Посполитої. Подаються пропозиції щодо збереження будівлі та популяризації відомостей про неї та її будівничих.