НОВА ЕПІГРАФІКА З УСПЕНСЬКОГО СОБОРУ ДАВНЬОГО ГАЛИЧА - ГУСАК, Андрій; КРЕХОВЕЦЬКИЙ, Ігор; ЛУКОМСЬКИЙ, Юрій (Галич. Збірник наукових праць, 2023)
Вводиться до наукового обігу 11 епіграфічних зображень хрестів, які виявлені на лицевій поверхні повторно використаного квадра при археологічному розкритті В’їзної башти другої половини ХVІ ст. Старостинського замку в Галичі над Дністром. Блок затиснений у місці одного з вікон, де неможливо було виконати графіті. Оскільки він алебастровий, то рисунки на ньому походять виключно з Успенського собору другої половини ХІІ – третьої чверті ХVІ ст. княжого Галича – Крилоса. Пам’ятки мають аналогії з хрестами, викарбуваними на стінах інших руських і галицьких сакральних споруд цього періоду, особливо у церкві Святого Пантелеймона, що дає підстави відносити джерела до одного комплексу і вивчати їх у збіжних контекстах. Після короткого опису нерухомих артефактів аналізується стан збереження та історичні технології обробки квадра, визначається найімовірніше первісне місце його застосування у стінах Успенського собору – четверта верства південного і суміжних фасадів споруди. Розглядаються питання шляхів поширення, традицій побутування і можливих причин їх появи на стінах галицьких храмів, зокрема єпископського та розквітлого хрестів. Виокремлюються типологічні, технологічні та інші особливості виявлених пам’яток. Визначається загальна хронологія їх виникнення.