КНЯГИНЯ РОМАНОВАЯ ГАННА - ПОЛОНСЬКА-ВАСИЛЕНКО, Наталія (Галич. Збірник наукових праць, 2024)
Статтю присвячено видатній постаті українського середньовіччя, першої половини XIII ст., княгині Ганні – другій дружині Романа Великого, матері короля Данила. Фактично увагу зосереджено на періоді реґентства княгині над малолітніми синами Данилом та Васильком. Цей період припав на етап боротьби Романовичів за повернення батьківського Галицького столу. Таким чином авторка відтворює роль матері – княгині Ганни у збереженні і поверненні синам батьківської спадщини. Княгиня зображена вдалою дипломаткою, що перебуває на висоті своїх завдань. Залишаючись матір’ю, княгиня піднялась до розуміння державних завдань. Зокрема, Н. Полонська-Василенко приписує їй остаточне рішення Данила до прийняття королівської корони.