КНЯЗЬ СВИДРИҐАЙЛО В ГАЛИЧІ І ПЕРША ПИСЬМОВА ЗГАДКА ПРО КАЛУШ - СТАСЮК, Андрій (Галич. Збірник наукових праць, 2020)
Статтю присвячено маловідомому епізодові перебування литовського князя Свидриґайла Ольґердовича в Галичі на початку XV ст. Згідно з документом, який недавно виявили архівісти Центрального державного історичного архіву України у місті Львові (далі – ЦДІАУ у Львові), Свидриґайло 1400 р. надав для свого підданого Грицька Кердиєвича село Студінку (тепер – однойменне село Калуського району Івано-Франківської области) та околицю. Нововідкрите джерело дозволяє суттєво доповнити інформацію про вплив володаря Поділля на Галицьку землю, а також фіксує наразі найдавнішу письмову згадку про сучасне місто Калуш.