ГАЛИЦЬКИЙ ЛІТОПИС КІНЦЯ XVIII СТ. - КАПРАЛЬ, Мирон (Галич. Збірник наукових праць, 2018)
В публікації вводиться до наукового обігу невідома пам’ятка літописання ранньомодерного періоду – Галицький літопис кінця XVIII ст. Автор твору священик церкви Св. Миколая на передмісті Галича о. Петро Горбачевський (1728–1790). В публікації аналізуються обставини постання тексту, особа автора, історичні відомості (від Хмельниччини до 1794 р.), релігійні явища і події, природні катаклізми, національні аспекти взаємин тощо. Галицький літопис кінця XVIII ст., написаний живою руською (українською) мовою, відображає національно(релігійний контекст епохи, коли священики на галицьких землях залишалися чи не єдиними представниками духовної та інтелектуальної еліти руського (українського) народу.