КНЯЖИЙ ГАЛИЧ: ДИСКУСІЙНІ ПИТАННЯ ВИНИКНЕННЯ МІСТА І ЙОГО РОЗВИТКУ ЯК СТОЛИЦІ ЗЕМЛІ-КНЯЗІВСТВА - ГОЛОВКО, Олександр (Галич. Збірник наукових праць, 2018)
Статтю присвячено етапам становлення Галича як столичного центру династії Ростиславовичів наприкінці ХІ–ХІІ ст. Автор підкреслює тяглість в краї старих етноплемінних хорватських традицій, що на прикладі конкретного міста зуміли не тільки вціліти після того, як хорватів розгромили києво-руські війська в кінці Х ст., а й відродитися у новій для себе ролі. Важливе місце для стрімкого поступу міста мало транзитне розташування Галича, контроль за торговельними потоками з півночі на південь та із заходу на схід. Станом на ХІІ–ХІІІ ст. Галич остаточно сформувався у типовій для себе топографії, поділяючись на так званий Малий (князівська та єпископська резиденції) і Великий (боярський посад з помешканнями простих галичан). Сучасні археологічні дослідження дозволяють саме так «читати» етапи його історичного розвитку.