КНЯЗЬ І КОРОЛЬ ДАНИЛО РОМАНОВИЧ У ЖИТТІ МІСТА ГАЛИЧА ХІІІ СТОРІЧЧЯ - ВОЛОЩУК, Мирослав (Галич. Збірник наукових праць, 2017)
Стаття окреслює етапи становлення неісторичного означення князя й короля Русі Данила Романовича – «Галицький». Шляхом аналізу літописної спадщини остаточно доведено, що цей володар, на відміну від свого батька Романа Мстиславовича, тестя Мстислава Мстиславовича і трьох представників першої галицької династії Ростиславовичів (Володимирка Володаревича, Ярослава Володимировича і Володимира Ярославовича), ніколи не вживав такого предиката. Відзначено тяглість використання визначення «Данило Галицький» головно в українській, російській історіографії та, частково під їхнім впливом, у деяких працях європейських дослідників. Перший король Русі дійсно для сучасної української історичної науки є важливим символом, прикладом державо творення. Однак для історії Галича та Галицької землі ХІІІ ст. він радше є персоною нон-ґрата.