ЦЕРКОВНЕ МИСТЕЦТВО ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКОЇ РУСІ. МИСТЕЦЬКА СИМФОНІЯ ВІЗАНТІЙСЬКО-РУСЬКОЇ І РОМАНСЬКОЇ ТРАДИЦІЇ (ВИТЯГИ З АВТОРСЬКОЇ СТАТТІ) - СМОРОНҐ-РУЖИЦЬКА, Малґожата (Галич. Збірник наукових праць, 2018)
Фраґмент авторської статті торкається аспектів церковного мистецтва Галицької землі. Дослідниця відстоює погляд про гармонійне поєднання в ньому візантійсько(руського і романського стилів, що стало можливим завдяки всебічним зовнішнім впливам на місцеві традиції архітектури. Докладно проаналізовано галицькі храми – Успенський собор і церкву Спаса ХІІ ст., церкву Святого Пантелеймона кінця ХІІ ст. та церкву Різдва XIV ст. Відзначено часткове збереження фрескової оздоби, часом безповоротно втраченої, на прикладі інших пам’яток сакральної архітектури.