ОТЕЦЬ НИКОЛАЙ ВИННИЦЬКИЙ: ПАРОХ МІСТА ГАЛИЧА ТА СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИЙ ДІЯЧ - ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, Андрій (Галич. Збірник наукових праць, 2018)
У статті проаналізовано життєвий шлях та суспільно-політичну діяльність довголітнього пароха греко(католицької церкви (далі – ГКЦ), москвофіла за ідейним світоглядом о. Николая Винницького (1868–1929). Проаналізовано стосунки душпастиря з польською громадою міста, українськими організаціями, вплив на місцеве самоврядування. На конкретних прикладах показано його душпастирську і політичну діяльність, яка врешті призвела до того, що його ув’язнила австрійська влада і в місті було створено православну парафію.