КОЛИ БУЛО ЗРУЙНОВАНО УСПЕНСЬКИЙ СОБОР У ГАЛИЧІ? - ВОЙТОВИЧ, Леонтій (Галич. Збірник наукових праць, 2018)
Статтю присвячено аналізові писемних джерел зі встановлення точної принаймні річної дати зруйнування найбільшого храму Галича та Галицької землі – Успенського собору. Шляхом порівняльного аналізу, різнопланових за походженням і жанром наративів, автор дійшов висновку про відсутність будь-яких згадок про його знищення не тільки під час першого великого походу монголів до Європи восени 1240 – взимку 1241 рр., а й під час дальших крупних військових подій у краї аж до кінця XVI ст. Тож популярну в історіографії думку про те, що храм знищили кочівники в середині ХІІІ ст., слід остаточно відкинути.