ІСТОРИЧНІ І МОВНІ ЗАГАДКИ ГАЛИЧА - БЕДНАРЧУК, Лешек (Галич. Збірник наукових праць, 2016)
Стаття присвячена аналізу дискусійних топографічних проблем, пов'язаних з Галичем. Розглянуто особливості осадництва і початків державності Південної Польщі та їх дослідження істориками. Здійснено спробу пояснити походження назви (гори і міста) Галича від одноіменного гірського пасма, яке ймовірно виконувало роль кордону Польщі, Русі та Угорщини. Проаналізовано відомості про Галич з Угорсько-польської хроніки та текстів Яна Длуґоша. Висвітлено різні існуючі версії етимології назви Галича. Відкритими залишено питання про точне розташування "castrum Galis" і прикордонних таблиць (з написами кирилицею) між Польщею і Угорщиною, які знаходилися на горі Галич.